Landhandleriet på Jøa ligger i en ombygd låve heime på gården hos Randi Østgaard Lie og Eirik Lie Østgaard. 

Ett drøyt minutt med bil eller noen få minutter til fots eller på sykkel fra fergekaia på Norges korteste fergestrekning finner vi gården til Randi Østgaard Lie og Eirik Lie Østgaard.

Design og produkter selges i landhandleriet. Som har fått en egen avdeling på låven. Foto: Namdalsavisa

I 2018 pakket de flyttelasset, og byttet ut hus i byen med gård på Jøa. Sommeren 2019 åpnet landthandleriet på Faksdal brygge med salg av håndverk, design og lokalprodusert eller kortreist mat.

– Landhandleriet var jo i utgangspunktet tenkt som butikk for å selge egne produkter. Men vi fant ut trengte mer plass samtidig som jeg hadde lyst til å satse mer på matprodukter og servering av egen mat, og da valgte vi å samle alt heime på gården, sier Randi Østgaard Lie.

Design og produkter selges i landhandleriet. Som har fått en egen avdeling på låven. Foto: Namdalsavisa

Landhandleriet har nå fått en egen avdeling på låven, men Randi forteller at det egentlig er en midlertidig løsning.

– I den gamle fraukjelleren har vi et demontert stabbur fra 1700-tallet som vi skal sette opp i tunet her, og tanken er å flytte butikken inn på buret allerede neste sommer, forteller hun.

Hele låven er uten unntak innredet med brukte gjenstander og møbler, mye møbler i ulike sjangre, årganger og stilarter.

– Mens andre damer samler på håndvesker sko og jeg vet ikke hva, er det møbler som er min greie, ler hun.

Når været står inn fra havet kan det bli trekkfullt, men det blir det snart ordning på.

– Vestveggen er tettet men vi vil jo gjerne bruke naturlig lys gjennom låvedøra for å skape stemning, og vi har vært så heldige at vi har fått ta over vinduer som ble byttet ut på Vik kirke i Flatanger som nå skal bli nye skyvedører i glass mot vest og solnedgangene, smiler hun.

Dyreliv

Rundt oss grynter, klukker, bjeffer og breker det, på facebooksida Segelsund står det at de driver med møbeltapetsering og oppussing, dyreliv & design.

– Variert småbruk med litt av alt og mer av noe, vi har også åpen gård til helga så her kan både barn og voksne komme og få nækontakt med dyr, sier Randi.

MAT OG KRYDDER: I avdelingen for spiselig dyrkes det både urter og grønnsaker til mat og krydderblandinger. Foto: Namdalsavisa

Deler av fjøset er fortsatt forbeholdt dyra. På gården til Randi og Eirik kan du treffe både Whoopie Choop gjengen, Røthe-gutta, hanen Jørn Gol, og kalkunene 2022 og 2023, sammen med en flokk andre dyr både med og uten navn eller kjælenavn. Med stort og smått er det over 70 dyr, kaniner, geiter, høns, ender, vaktler, griser for å nevne litt. I tillegg dyrkes det urter og grønnsaker.

– Vi slet litt med å finne riktig næringskode da vi skulle registrere bedriften i Brønnøysund, men det er med stolthet jeg nå kan titulere meg svinebonde, ler Eirik.

– Ikke verst for en gutt fra Bjørum, hvisker Randi høyt.

Randi forteller at de også sysler med planer om et studio oppunder låvetaket.

– Vi har mange ideer og tanker, men vi må forsøke å lande litt av gangen, og vi må ha tid til å leve innimellom alle prosjektene, sier hun.

– Har dere allerede rukket å bli ordentlig jøbygg?

– Jeg er har blitt skikkelig øyboer og forlater knapt nok øya hvis jeg ikke må. Vi har fått en helt fantastisk mottakelse av folket på Jøa og føler oss virkelig heime, sier vertskapet på “Segelsund.”